Αυτοάμυνα Δρόμου: Joe Lewis, ένας θρύλος των πολεμικών τεχνών. Αυτοάμυνα Δρόμου-DAS streetfight.
Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Add to Circles

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2014

Joe Lewis, ένας θρύλος των πολεμικών τεχνών.

Στο συγκεκριμένο άρθρο, γίνεται μία προσπάθεια να παρουσιάσουμε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των πολεμικών τεχνών. Ως βαρέων βαρών Παγκόσμιος Πρωταθλητής και μάστερ των Πολεμικών τεχνών, ο Joe Lewis, ήταν αυτός που, <<το έκανε πρώτος και το έκανε καλύτερα>>.

Ο Joe Lewis γεννήθηκε στις 7 Μαρτίου του 1944 στο Knightdale της Νότιας Καρολίνα.

Όταν το 1964 βρισκόταν στην Okinawa ξεκίνησε να εκπαιδεύεται στο Shorin-ryu Karate έχοντας εκπαιδευτές τους: Eizo Shimabuku, Chinsaku Kinjo και Seiyu Oyata όπου και πήρε την μαύρη ζώνη σε διάστημα περίπου 7 μηνών. Υπήρξε ένας από τους πρώτους πεζοναύτες στο Βιετνάμ. Από 7 Φεβρουαρίου έως 14 Ιουλίου 1966, ήταν τοποθετημένος στο Marine Corps Base Camp Lejeune, NC, οπότε και απελευθερώθηκε από την ενεργό υπηρεσία. Μετά την επιστροφή στις ΗΠΑ, το 1066 με μόνο 22 μήνες προπόνησης, ο Joe Lewis κέρδισε το πρωτάθλημα ’’U.S. Nationals’’ στο οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά. Το 1967 στους Εθνικούς στην Washington, ο Lewis πήρε το πρωτάθλημα νικώντας τον Mitchell Bobrow στους ημιτελικούς και τον Frank Hargrove στους τελικούς. Προηγουμένως όμως, ο Lewis είχε νικήσει τον Hargrove στην Νέα Υόρκη στο 'Henry Cho's Karate Tournament'. Κατά την διάρκεια αυτού του χρόνου νίκησε και τον Chuck Norris. Συνέχισε να παίρνει μέρος σε μεγάλες διοργανώσεις και πρωταθλήματα κερδίζοντας πληθώρα τίτλων εναντίων σημαντικών αντιπάλων








Το διάστημα 1967 68, εκπαιδεύτηκε πάνω στο Jeet Kune Do από τον ιδρυτή του συστήματος, Bruce Lee. Παράλληλα ξεκίνησε να προπονείται με τον πρώην πυγμάχο βαρέων βαρών Joe Orbillo βελτιώνοντας τις ικανότητές του. Στα τέλη του 1969 ο Lee Faulkner ήρθε σε επαφή με τον Joe Lewis και του πρότεινε να συμμετάσχει στην επερχόμενη διοργάνωσή του – Πρωτάθλημα Καράτε Ηνωμένων Πολιτειών-. Ο Joe Lewis συμφώνησε να συμμετάσχει αν ο Faulkner προωθούσε έναν αγώνα Καράτε πλήρους επαφής (full-contact) καθώς και έναν αντίπαλο ο οποίος θα ήταν έτοιμος να αγωνιστεί για το Knock out. O Faulkner συμφώνησε. Όταν ο Lewis μαζί με τον Greg Baines εισήρθαν στον αγωνιστικό χώρο φορώντας γάντια του μποξ, ο εκφωνητής τους προσδιόρισε με τον όρο ‘’Kickboxers’’. Εκείνο το βράδυ στις 17 Ιανουαρίου του 1970 ο Joe Lewis κέρδισε τον πρώτο του (και ουσιαστικά πρώτο) αγώνα kickboxing με ένα knock out στον δεύτερο γύρο.

Οι κανόνες του 1970-71 για το Kickboxing των Ηνωμένων Πολιτειών περιελάμβανε χτυπήματα με τα χέρια, λακτίσματα, γόνατα, αγκώνες και σκούπες ενώ στο κεφάλι επιτρέπονταν μόνο το crescent kick και το round kick.

Ο Lewis ήταν ο πρώτος kickboxer που εμφανίστηκε τόσο στο περιοδικό πυγμαχίας The Ring όσο και στο Sports Illustrated. Παρόλο που ο Lee Faulkner προσπάθησε να οργανώσει έναν αγώνα παγκοσμίου τίτλου μεταξύ του πρωταθλητή Ηνωμένων Πολιτειών Joe Lewis και έναν Ταϊλανδό πρωταθλητή Kickboxing, ο αγώνας αυτός δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.


Μέχρι το τέλος του 1971, το ενδιαφέρον για το kickboxing είχε σημειώσει την μεγαλύτερη μείωση όλων των εποχών, με τους υποστηρικτές και διοργανωτές, ανίκανους να προσελκύσουν πλήθος κόσμου σε μια διοργάνωση kickboxing. Ο Lewis αποσύρθηκε ως αήττητος πρωταθλητής kickboxing βαρέων βαρών των Ηνωμένων Πολιτειών το 1971. Το ρεκόρ του ως αδιαμφισβήτητος πρωταθλητής ήταν ένα τέλειο 10-0 με 10 Κ.Ο. (Knock Out)

Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1974, το ABCs Wide World από τον διοργανωτή Mike Anderson παρουσίασε το PKA ‘’full-contact’’ karate (πρωτάθλημα καράτε ‘’πλήρους επαφής’’). Οι αθλητές φορούσαν γάντια και προστατευτικά ποδιών και αγωνίζονταν για το knock out. Ο Lewis νίκησε τον Frank Brodar στο Λος Άντζελες με ένα knock out στον 2ο γύρο, που πήρε μέρος στο Λος Άντζελες, στην Καλιφόρνια και κέρδισε τον τίτλο PKA (Professional Karate Association) βαρέων βαρών στο καράτε πλήρους επαφής (full-contact karate).

To 1975 ο Joe Lewis συμπεριλήφθηκε στο Hall of Fame του περιοδικού Black Belt, ως ‘’αθλητής της χρονιάς’’ στο καράτε πλήρους επαφής (full-contact karate) για το έτος 1974.

                 


Ο Joe Lewis ασχολήθηκε με την ηθοποιία και οι ταινίες που τον καθιέρωσαν στο ευρύ κοινό ήταν: Jaguar Lives το 1978 και Force: Five το 1981.




Στην ηλικία των 39 χρόνων, το 1983, ο Joe Lewis τόλμησε μία επιστροφή, από την οποία κέρδισε μία θέση στο top-10 PKA παγκόσμιας κατάταξης. Ο Lewis νίκησε τους T. Morrison, Charlton Young, Melvin Cole και Curtis Crandal. Στις 16 Απριλίου ο Lewis έχασε από τον Tom Hall, ενώ στις 10 Αυγούστου με ένα τεχνικό knock out στον 4ο γύρο έχασε τον τίτλο βαρέων βαρών από τον πρωταθλητή βαρέων βαρών Ηνωμένων Πολιτειών Kerry Roop. Ο Joe Lewis μετά από αυτή την ήττα αποσύρθηκε.

Η καριέρα του Joe Lewis στο kickboxing και στο PKA full-contact karate τελείωσε με το συνολικό ρεκόρ 15-4 (15 νίκες και 4 ήττες).

Ο Joe Lewis έχει συμπεριληφθεί σε 13 διαφορετικά Hall Of Fame, γεγονός που τον έκανε να τον περιλάβει το περιοδικό Black Belt στο Hall Of Fame ως ‘’μαχητής της χρονιάς’’ και ‘’εκπαιδευτής της χρονιάς’’. Σε μία έρευνα του, το Karate Illustrated για τους κορυφαίους ‘’μαχητές’’ της Αμερικής, ο Joe Lewis έχει επιλεγεί ως ‘’Ο καλύτερος μαχητής Καράτε όλων των εποχών’’, ενώ το περιοδικό American Karate θεωρεί τον Joe Lewis ‘’ ένα ζωντανό θρύλο’’. Έχει κερδίσει 2 βραβεία ‘’Διοικητών Βόρειας Καρολίνας’’ για τις προσπάθειές του στον τομέα της πρόληψης του εγκλήματος.


             

Στις 31 Αυγούστου του 2012 έφυγε από τη ζωή, χάνοντας τη μάχη με τον καρκίνο. Αποτελεί χωρίς αμφιβολία το πιο σεβαστό όνομα στις Αμερικάνικες πολεμικές τέχνες. Έχει προσφέρει πολλά σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς και στην νεώτερη ιστορία των πολεμικών τεχνών.



 Τριάντος Σταύρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου