Αυτοάμυνα Δρόμου: Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ MASLOW Αυτοάμυνα Δρόμου-DAS streetfight.
Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Add to Circles

Τρίτη 29 Ιουλίου 2014

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ MASLOW




Ο κορυφαίος Αμερικανός ψυχολόγος Abraham H. Maslow είναι παγκοσμίως γνωστός για την εργασία του πάνω στην πυραμίδα των ανθρωπίνων αναγκών. Σ’ αυτή την πυραμίδα, το δεύτερο στάδιο των ανθρωπίνων αναγκών που χρειάζονται ικανοποίηση είναι το στάδιο της ασφάλειας. Αφού ο άνθρωπος ικανοποιήσει τις βασικές ανάγκες του για επιβίωση (βιολογικές ανάγκες), το αμέσως επόμενο στάδιο αναγκών είναι η ασφάλεια. Εάν δεν ικανοποιηθεί πλήρως η ανάγκη αυτή, ο άνθρωπος δεν μπορεί να ικανοποιήσει τα επόμενα επίπεδα αναγκών.

Πυραμίδα του Maslow

Για να εξελιχτεί κάποιος άνθρωπος χρειάζεται ασφάλεια σε κάθε τομέα της ζωής του και αυτό στην πράξη συνεπάγεται την εύρεση εργασίας, ασφαλιστικών καλύψεων, προσωπικής ασφάλειας, κατοικίας κ.λπ. Οι κάθε είδους κλειδαριές, passwords, συναγερμοί κ.λπ. είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αναζήτησης της ασφάλειας. Η οργάνωση στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής, εταιρειών security, αφορούν την ικανοποίηση αισθήματος ασφάλειας του πολίτη.

Σε κάθε τομέα της καθημερινής ζωής θα δούμε ότι πολλά πράγματα έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την αναγκαιότητα ο άνθρωπος να αισθάνεται ασφαλής. Τότε και μόνο τότε μπορεί να εξελιχθεί και να ικανοποιήσει ανώτερες ανάγκες του (όπως αυτές των επόμενων τριών επιπέδων της πυραμίδας).

Η αίσθηση της ασφάλειας ενισχύεται σε σοβαρό βαθμό φυσικά αν ο άνθρωπος γνωρίζει μεθόδους και τεχνικές αυτοάμυνας και αυτοπροστασίας. Ο άνθρωπος που γνωρίζει πώς να προστατεύει τον εαυτό του και τους οικείους του είναι λιγότερο ανασφαλής, έχει λιγότερους φόβους και σαφώς πιο ήρεμη και ευτυχισμένη ζωή. Ο άνθρωπος αυτός, που έχει ικανοποιήσει τα δύο βασικά επίπεδα της πυραμίδας, μπορεί να εξελιχθεί ικανοποιώντας τα επόμενα, μέχρι το πέμπτο επίπεδο (αυτό της αυτοπραγμάτωσης).

Η γνώση της πυραμίδας του Maslow δεν είναι μόνο σημαντική όσον αφορά την κατανόηση της αναγκαιότητας για γνώση της αυτοάμυνας,  αλλά και όσον αφορά οποιαδήποτε αντιπαράθεση με κάποιον επιτιθέμενο. Σε  κάθε περίπτωση επίθεσης ή κλιμακούμενης έντασης (που μπορεί να οδηγήσει σε επίθεση) προσπαθούμε να καταλάβουμε το τι ακριβώς θέλει από εμάς ο αντίπαλος, πιο δηλαδή στάδιο της πυραμίδας αυτής θέλει να ικανοποιήσει. Ένας ληστής, για παράδειγμα, θέλει να ικανοποίηση του πρώτου επιπέδου. Ένας άνεργος μπορεί να θέλει ικανοποίηση του δεύτερου επιπέδου. Ένας βιαστής ή ένας οργισμένος συνάδελφος πιθανώς επιζητά ικανοποίηση του τέταρτου επιπέδου κ.λπ.


Όταν γνωρίζουμε ακριβώς το τι επιζητά ο επιτιθέμενος (αμέσως ή εμμέσως), τότε είναι πιο εύκολο να πάρουμε τον έλεγχο της κατάστασης οδηγώντας στην αποκλιμάκωση αυτής. Εκ των ανωτέρω, βλέπουμε ότι η γνώση της αυτοάμυνας δεν είναι κάποια πολυτέλεια, αλλά βασική ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου.

Γιάννης Λαιμοδέτης
Απόσπασμα από το βιβλίο: Αυτοάμυνα και Streetfighting 
(Ο πλήρης οδηγός αυτοάμυνας δρόμου)
2007

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου