Αυτοάμυνα Δρόμου: Το Cross Training βελτιώνει την φυσική κατάσταση και μειώνει τους τραυματισμούς Αυτοάμυνα Δρόμου-DAS streetfight.
Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Add to Circles

Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

Το Cross Training βελτιώνει την φυσική κατάσταση και μειώνει τους τραυματισμούς



Το Cross Training είναι ένας
πολύ καλός τρόπος εκγύμνασης διαφορετικών μυϊκών ομάδων, ανάπτυξης ενός νέου συνόλου δεξιοτήτων και μύωσης της πλήξης που δημιουργεί η επανάληψη των ίδιων ασκήσεων. Το Cross Training δίνει επίσης την δυνατότητα να μεταβάλλετε την πίεση που δέχονται συγκεκριμένοι μύες ακόμα και το καρδιαγγειακό σας σύστημα. Μετά από μήνες επανάληψης των ίδιων κινήσεων το σώμα γίνεται εξαιρετικά αποτελεσματικό στην εκτέλεση αυτών των κινήσεων, και ενώ αυτό είναι πολύ σημαντικό για ανταγωνιστικό επίπεδο, περιορίζει το ποσό της συνολικής φυσικής κατάστασης που κατέχετε και μειώνει το επίπεδο εξέλιξης της φυσικής κατάστασης κατά την διάρκεια της προπόνησης (αντί να συνεχίσουμε να βελτιωνόμαστε δηλαδή, μπορεί απλά να διατηρούμε ένα ορισμένο επίπεδο φυσικής κατάστασης.). Το Cross Training τέλος είναι απαραίτητο για την μείωση του κινδύνου τραυματισμού από επαναλαμβανόμενη καταπόνηση ή κατάχρηση.

Ο όρος Cross Training αναφέρεται σε μία μέθοδο εκπαίδευσης που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές μορφές ασκήσεων. Ενώ είναι απαραίτητο για έναν αθλητή να εκπαιδευτεί πάνω στο αντικείμενό του (αν θέλει να υπερέχει), για τους περισσότερους αθλητές Cross Training είναι μια ευεργετική μέθοδος εκπαίδευσης για την διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου συνολικής φυσικής κατάστασης. Για παράδειγμα μπορείτε να χρησιμοποιείτε ποδηλασία μαζί με κολύμπι κάθε εβδομάδα για βελτίωση της συνολικής αερόβιας ικανότητας, για χτίσιμο της συνολικής μυϊκής δύναμης και μείωση της πιθανότητας τραυματισμού. Το Cross Training περιορίζει την ένταση που εμφανίζεται σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα, επειδή διαφορετικές δραστηριότητες χρησιμοποιούν τους μυς με ελαφρώς διαφορετικούς τρόπους.

Τα οφέλη του Cross Training:
-Μειώνει την επαναλαμβανόμενη πληκτική άσκηση
-Επιτρέπει να είστε ευέλικτοι σχετικά με τις ανάγκες της προπόνησης (αν πχ η πισίνα είναι κλειστή, μπορείτε να πάτε για τρέξιμο).
-Δημιουργεί ένα υψηλό επίπεδο από την συνολική εκπαίδευση.
-Γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, όχι μόνο ορισμένες μυϊκές ομάδες.
-Μειώνει τον κίνδυνο τραυματισμού.
-Επιτρέπει την εκγύμναση κάποιων μυών, ενώ άλλες μυϊκές ομάδες ξεκουράζονται και ανακτούνται.
-Σύμφωνα με το πιο πάνω, μπορείτε να συνεχίσετε την προπόνηση ενώ είστε ήδη τραυματισμένοι.
-Βελτιώνει τις ικανότητες σας, την ευκινησία και την ισορροπία.

Ποιες ασκήσεις συνδυάζουν ένα πολύ καλό πρόγραμμα Cross Training;

  •       Καρδιαγγειακές ασκήσεις (σκεφτείτε την προσθήκη τριών διαφορετικών ασκήσεων από  την παρακάτω λίστα):
o   Τρέξιμο
o   Κολύμπι
o   Ποδηλασία
o   Κωπηλασία
o   Ανεβοκατέβασμα σκάλας
o   Σκοινάκι
o   Πατινάζ
o   Σκι
o   Ιππασία / μπάσκετ / άλλα σπορ


                                


  •       Προπόνηση αντοχής
o   Γυμναστική (push-ups, κοιλιακούς και έλξεις)
o   Βάρη
o   Μηχανήματα
o   Προπόνηση με λάστιχα

  •       Ευλυγισία (ανοίγματα, yoga)
  •      Ασκήσεις ταχύτητας, ευκινησίας και ισορροπίας
  •      Κυκλική προπόνηση, τρέξιμο, πλειομετρικές ασκήσεις κλπ

Με το Cross Training, μπορείτε να κάνετε μία μορφή άσκησης κάθε μέρα ή περισσότερες από μία. Αν κάνετε δύο μορφές ασκήσεων την ίδια μέρα, μπορείτε να αλλάξετε τη σειρά με την οποία θα τις κάνετε. Μπορείτε εύκολα να προσαρμόσετε το Cross Training ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σας. Αναμίξτε και ταιριάξτε τα αθλήματα και αλλάξτε την ‘’ρουτίνα’’ σε τακτική βάση.

Η άσκηση μπορεί να ενισχύσει το καρδιαγγειακό σύστημα, τα οστά, τους μυς, τις αρθρώσεις, να μειώσει το σωματικό λίπος και να βελτιώσει την ευελιξία, την ισορροπία και τον συντονισμό κινήσεων. Αλλά αν θέλετε να δείτε όλα αυτά τα οφέλη μαζί, θα πρέπει να αρχίσετε Cross Training.



Άρθρο από την Elizabeth Quinn
About.com/Sports Medicine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου