Αυτοάμυνα Δρόμου: Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (COLOR CODE) Αυτοάμυνα Δρόμου-DAS streetfight.
Subcribe to our RSS feeds Join Us on Facebook Add to Circles

Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΧΡΩΜΑΤΩΝ (COLOR CODE)

          Η έγκαιρη αντίληψη του κινδύνου και η ετοιμότητά μας πρέπει απαραιτήτως να είναι σε άριστη
σχέση όσον αφορά την ασφάλειά μας. Είναι στο χέρι μας σε κατάσταση κινδύνου να κάνουμε το πρώτο βήμα και να ενεργοποιήσουμε τους εσωτερικούς διακόπτες μας. Αυτό μπορεί να γίνει όταν έχουμε θέσει τον εαυτό μας σε μία κατάσταση ετοιμότητας αναλόγως του ενδεχόμενου κινδύνου. Το στάδιο της επαγρύπνησής μας μπορεί να περιγραφτεί με τον Κώδικα Χρωμάτων, που διεθνώς είναι γνωστός σαν Color Code.
          Σύμφωνα με τον κώδικα αυτόν υπάρχουν τέσσερα χρώματα, τα οποία χαρακτηρίζουν τη σοβαρότητα μιας κατάστασης και αντίστοιχα το ποσοστό επαγρύπνησής μας, καθώς και τις όποιες ενέργειες πρέπει να κάνουμε ανάλογα με την περίπτωση. Τα χρώματα και οι καταστάσεις του Color Code είναι τα εξής:
ΛΕΥΚΟ
Απόλυτη ηρεμία. Η προσοχή μας δεν χρειάζεται να αποσπάται καθόλου από την οποιαδήποτε ασχολία μας. Σε λευκό χρώμα για παράδειγμα είμαστε όταν χαλαρώνουμε στον καναπέ του σπιτιού μας.
ΚΙΤΡΙΝΟ
Οι διακόπτες σε θέση on. Σ’ αυτή την κατάσταση η επαγρύπνησή μας πρέπει να βρίσκεται όταν βαδίζουμε την νύχτα, σε έρημους δρόμους, σε επικίνδυνες  περιοχές, σε κάποιο parking κ.λπ.. Το κίτρινο χρώμα δηλώνει ότι πρέπει να έχουμε μία μέτρια επαγρύπνηση σε μέρη ή καταστάσεις όπου είναι πιθανόν να αντιμετωπίσουμε κάποιον κίνδυνο.
ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Αναγνώριση και διαφυγή. Είναι το επόμενο στάδιο από το κίτρινο χρώμα. Ο πιθανός κίνδυνος είναι ορατός και η διαφυγή απ’ αυτόν πρώτη μας μέριμνα. Αν η διαφυγή δεν είναι δυνατή, ετοιμαζόμαστε για ενδεχόμενο street fighting. Η ετοιμότητά μας πρέπει να είναι στο μάξιμουμ, μιας και στα επόμενα δευτερόλεπτα μπορεί να κινδυνέψουμε σοβαρά.
ΚΟΚΚΙΝΟ
Φυγή ή μάχη (fight or flight). Άμεσος κίνδυνος. Η τετ-α-τετ επαφή με τον αντίπαλο/αντιπάλους είναι γεγονός και οι πιθανές διέξοδοι είναι: α) η φυγή (flight), β) τεχνικές αποκλιμάκωσης, γ) street fight. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχουμε επιλέξει τις αντιδράσεις μας από πριν, οι οποίες να είναι ταχύτατες και σίγουρες.
ΜΑΥΡΟ
Δεν υπάρχουν επιλογές. Είμαστε υπό καθεστώς επίθεσης. Αν δεν είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι ο πανικός θα μας κυριέψει. Θα πρέπει η αντίδρασή μας να είναι άμεση και δυναμική. Θα πρέπει να μεταβούμε άμεσα από το λευκό στο μαύρο χρώμα και να αντιδράσουμε με όλες μας τις δυνάμεις.

Απόσπασμα από το βιβλίο «ΑΥΤΟΑΜΥΝΑ & STREETFIGHTING

Ο ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΑΥΤΟΑΜΥΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ» του Γιάννη Λαιμοδέτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου